ELDEKİ DAVA İLE DAVALI KADIN TARAFINDAN BAŞKA BİR MAHAL MAHKEMESİNDE AÇILAN DAVA BİRLEŞTİRİLMELİ MİDİR?! (09.01.2024)

Taraflar arasındaki boşanma davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince  davanın kabulüne karar verilmiştir.

Kararın davalı kadın (asıl) tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince başvurunun esastan reddine karar verilmiştir.

Bölge Adliye Mahkemesi kararı davalı kadın vekili tarafından temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda, temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve Tetkik Hâkimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:

I. DAVA

Davacı erkek dava dilekçesinde özetle; davalı kadının aşırı öfkeli olduğunu, psikolojik tedavi için doktora gittiği halde ilaç kullanmadığını, sinirlendiği zaman eşyaları atıp fırlatıığını, insan içinde müvekkiline bağırdığını, hakaret ettiğini, müvekkilinin yüzünü çizdiğini ileri sürerek 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (4721 sayılı Kanun) 166 ncı maddesinin birinci fıkrası gereği boşanmalarına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

II. CEVAP

Davalı kadın usulüne uygun tebliğe rağmen cevap vermemiştir.

III. İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI

İlk Derece Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile davalı kadının sinirli bir yapısının olduğu, evdeki eşyalara ve kendisine zarar verdiği, erkeğe “salak, gerizekalı” gibi sözlerinin bulunduğu, birliğin sarsılmasında davalı kadının tam kusurlu olduğu gerekçesiyle tarafların 4721 sayılı Kanun’un 166 ıncı maddesinin birinci fıkrası gereğince boşanmalarına  karar verilmiştir.

IV. İSTİNAF

A. İstinaf Yoluna Başvuranlar

İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı (asıl) istinaf başvurusunda bulunulmuştur.

B. İstinaf Sebepleri

Davalı asıl istinaf dilekçesinde özetle; davacı erkeğin sadece tanık deliline dayandığını, annesi, babası ve kardeşinin taraflı beyanda bulunduğunu belirterek davanın kabulü yönünden İlk Derece Mahkemesi kararının kaldırılarak talepleri doğrultusunda karar verilmesi istemi ile istinaf  başvurusunda bulunmuştur.

C. Gerekçe ve Sonuç

Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile kararın usul ve kanuna uygun olduğu gerekçesi ile istinaf başvurusunun 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun  (6100 sayılı Kanun) 353 üncü maddesinin birinci  fıkrasının (b) bendinin (1) inci alt bendi gereğince esastan reddine karar verilmiştir.

V. TEMYİZ

A. Temyiz Yoluna Başvuranlar

Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı kadın vekili temyiz isteminde bulunulmuştur.

B. Temyiz Sebepleri

Davalı kadın vekili özetle; istinaf sebeplerini tekrarla Kırşehir 1. Aile Mahkemesinin 2023/73 E. sayılı dosyası ile boşanma davasını açtığını, o davada davacının kusurlu olduğunun ortaya çıkacağını, bu dosyanın sonucunun beklenmesi gerektiğini beyanla davanın kabulü yönünden kararın bozulmasını talep etmiştir.

C. Gerekçe

1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme

Uyuşmazlık, davacı erkeğin açtığı davanın kabulünün gerekip gerekmediği, erkek tarafından açılan eldeki evlilik birliğinin sarsılması hukuki sebebine dayalı boşanma davası ile kadın tarafından açılan boşanma davasının birleştirilerek karar verilmesinin gerekli olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.

2. İlgili Hukuk

6100 sayılı Kanun’un 166 ncı, 369 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 370 ve 371 inci maddeleri. 4721 sayılı Kanun’un 166 ncı maddesinin birinci fıkrası.

3. Değerlendirme

1.6100 sayılı Kanun’un 166 ncı maddesi gereğince, davalar arasında bağlantı bulunması durumunda, davaların birleştirilmesine karar verilebilir. Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması, ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır. Boşanma davalarında tarafların kusurlarının belirlenmesi, boşanmanın eki niteliğinde bulunan maddî-manevî tazminat, yoksulluk nafakası gibi taleplerin sağlıklı değerlendirilerek doğru karar verilebilmesi, bu davaların birlikte görülmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesiyle mümkündür.

2.Davacı erkek tarafından açılan davanın yapılan yargılaması sonunda davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmiş, davalı kadının hükmün tamamına yönelik istinaf başvurusu üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince başvurunun esastan reddine karar verilmiş, hüküm davalı kadın tarafından hükmün tamamına yönelik olarak temyiz edilmiştir. Davacı erkeğin davasının da kurulan boşanma hükmü temyiz edilmekle kesinleşmemiştir. Davalı kadın temyiz dilekçesinde, Kırşehir 1. Aile Mahkemesi’nin 2023/73 Esas sayılı dosyası ile boşanma davası açmış olduğunu, her iki davanın birleştirilmesi gerektiğini beyan ettiğine ve davalar arasında bağlantı bulunduğuna göre,  eldeki dava ile davalı kadın tarafından açılmış olan davanın birleştirilerek, delillerin birlikte değerlendirilip davaların esası hakkında hüküm kurulması gerektiğinden, hükmün bu sebeple bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.

V.KARAR

Açıklanan  sebeplerle;

1.Davalı kadın vekilinin temyiz itirazının kabulü ile temyiz olunan, İlk Derece Mahkemesi kararına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin Bölge Adliye Mahkemesi kararının ORTADAN KALDIRILMASINA,

2.İlk Derece Mahkemesi kararının BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına,

Peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde temyiz edene iadesine,

Dosyanın İlk Derece Mahkamesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,

09.01.2024 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

(Y. 2. HD. 09.01.2024 tarih, 2023/3396 E., 2024/34 K.)

Scroll to Top